
29 Jun El Festival BACHCELONA estrena la seva 10a edició
-Amb la seva habitual amalgama de tradició i vanguardia, la cita cultural barcelonina proposa una constel·lació d’activitats, com ara un tast de pastissos de l'època de Bach i un espectacle amb intel·ligència artificial
-L’edició del desè aniversari també convida a apropar-se al viu llegat del geni alemany, amb la inclusió de diverses composicions dels seus fills en el programa
Barcelona, 29 de juny de 2022 – El Festival BACHCELONA, dedicat a difondre la prolífica obra de J.S. Bach, torna a omplir de música la Ciutat Comtal entre el 30 de juny i el 14 de juliol amb prop d’una vintena de concerts i activitats per a totes les edats. La 10a edició, inspirada en els fills de Bach, incorpora, entre d’altres, gastronomia, intel·ligència artificial, dansa i cinema per reivindicar la figura del compositor de Leipzig en els temps moderns.
“Un any més, tenim el privilegi de comptar amb artistes i directors de primer nivell, que van des de Ton Koopman fins a Mario Brunello o Carles Marigó, passant per joves promeses com Anacronía Ensemble o els guanyadors de la present edició de la Salvat Beca Bach. El programa configura un autèntic calidoscopi que satisfarà tant al públic més purista com a aquell que espera propostes més experimentals”, ha afirmat Daniel Tarrida, director del BACHCELONA.
Aquest dijous, Ton Koopman, president del Bach-Archiv de Leipzig, dóna el tret de sortida al festival a l’Auditori de Barcelona. L’organista holandès torna per segon cop al BACHCELONA, i en aquesta ocasió ho fa al costat dels joves músics de la Salvat Beca Bach, Bachcelona Akademie i Bachcelona Consort amb un repertori que inclou les cantates BWV 147 i la BWV 10. Aquesta darrera és, justament, la que va compondre Bach per aquest cap de setmana, coincidint amb el calendari litúrgic. Koopman amplia la seva participació en aquesta 10a edició amb el concert per a nens The Spoiled Prince, en el que juxtaposa música, dansa i actuació i estableix un diàleg entre Bach i Mozart, Biber, Vivaldi, Haydn i Händel.
Els concerts Cambres del Liceu i Integral de Sonates i Partites (I) i (II) exploren la faceta més íntima de Bach íntim. Mentre que el primer apropa la música de Bach i Mozart de la mà d’un trio de corda de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, el segon aposta per un veritable repte pel violoncel: Mario Brunello interpreta les sonates i partites de Bach, composades per a violí, amb un violoncel piccolo.
Enguany no faltarà tampoc la proposta cinematogràfica. “Lebenslicht”, una pel·lícula-concert dirigida per Clara Pons, planteja una reflexió sobre la vida en la que la música de Bach —interpretada per Philippe Herreweghe i solistes de la talla de Hana Blažíková— permet connectar amb les emocions més profundes.
La cara més trencadora del festival la protagonitza un any més Carles Marigó, que ofereix un espectacle que uneix la música de Bach i la intel·ligència artificial de Matthew Yee-King amb una interpretació teatral per debatre sobre l’ús de la tecnologia dins la societat occidental contemporània. Les propostes per a amants de la música moderna no s’acaben aquí: el projecte Jazz Sebastian Band cohesiona la música clàssica amb el jazz amb un format big band dirigit per Lluc Casares. Ni els millors baristes podrien preparar un còctel que sonés tan bé!
Per primer cop, el BACHCELONA introdueix un concert per llepar-se els dits, literalment. Baking Bach proposa un tast de pastisseria alemanya de l'època de Bach amb Isa Moll Boutique i música en directe. Qui vol provar un leipziger lerche?
També serà possible escoltar totes les Suites de Bach en una sola tarda. Els cellistes Feliu Llobet, Sergi Garcia, Ohiane Angulo, Caterina Serrallonga, Carles Girbau i Hyunkun Cho seran la cara visible dels concerts solidaris Integral de Suites per a Cello (I), (II) i (III), obres que van marcar un abans i un després en la composició per a instruments de corda. Els diners recaptats es destinaran a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia.
Beethoven el va estudiar i Schumann el va definir com “el pa de cada dia del pianista”: el conjunt Phantasm Consort sorprèn amb una nova aproximació d’El clavecí ben temperat, considerada una de les obres mestres de la literatura per a teclat. Amb el concert The Well Tempered Consort, el públic apreciarà els matisos de les fugues bachianes i, per damunt de tot, serà testimoni de la màxima expressió de la polifonia.
El talent jove sempre és present al BACHCELONA. Anacronia Ensemble, guardonats amb el Premi Bachcelona del Concurs de Música Antiga de Joventuts Musicals d’Espanya, s’estrenen en aquesta nova edició del festival amb la soprano Rita Morais, guanyadora de la Salvat Beca Bach. El repertori inclou la Cantata BWV 209 i altres obres de la família Bach, com ara el Divertimento en Sol Major de C.P.E.Bach, que guien el pas cap al classicisme.
Tot seguit, la premiada companyia sueca Vargkatten, juntament amb el violinista Semmy Stahlhammer i el ballarí i coreògraf Maele Sabuni, presenten Bach in the street, un espectacle fascinant que fusiona la dansa moderna i urbana amb la música de J.S. Bach.
La fi del festival estarà marcada per una col·laboració pionera entre el Cor Jove Nacional de Catalunya i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Dirigit per Manel Valdivieso, el concert exposa un intercanvi entre Bach i els seus fills amb unes de les seves obres més cabdals, els Magnificats.
Per a més informació, si us plau visiteu www.bachcelona.com
DOWNLOAD DOC
DOWNLOAD PHOTO
DOWNLOAD PHOTO 2
DOWNLOAD PHOTO 3