El Festival BACHCELONA arriba aquest estiu a la 9a edició

El Festival BACHCELONA arriba aquest estiu a la 9a edició plantejant un programa eclèctic que s’inicia amb el Bach més virtuós

-De l’1 al 8 de juliol, s’organitzaran més d’una desena d’activitats per a totes les edats en punts emblemàtics de Barcelona amb l’objectiu d’apropar la figura de J.S. Bach i la música barroca al públic general


Barcelona, 27 de maig de 2021.-
La 9a edició del Festival BACHCELONA, dedicat a difondre la prolífica obra de J.S. Bach a la Ciutat Comtal, tindrà lloc de l’1 al 8 de juliol. La programació d’aquest any, integrada per 11 propostes per a petits i grans, aprofita per celebrar el 10è aniversari del projecte Bach zum Mitsingen (BZM), que durant l’última dècada ha realitzat més de 80 cantates.

Precisament en la inauguració del Festival, el proper 1 de juliol a L’Auditori de Barcelona amb Shunske Sato, podrem escoltar les cantates BWV 146 i 169, que inclouen moviments dels concerts instrumentals que Bach va escriure a Köthen. L’acompanyaran els solistes de la Salvat Beca Bach amb la soprano Mercedes Gancedo, la contralt Lara Theresa Morger, el tenor Oriol Guimerà, el baix Pau Armengol, el Cor BZM – Acadèmia Bachcelona, el Bachcelona Consort i Daniel Tarrida a l’orgue.

En línia amb l’esperit innovador que caracteritza el Festival BACHCELONA, es presentaran una selecció de concerts que exploren la música del geni alemany des de perspectives poc convencionals. “Bach Noctàmbul”, amb Inés Moreno al clavecí, s’introdueix en l’univers de les Variacions Goldberg que, segons explica la llegenda popular, van ser composades per tractar l’insomni del compte Keyserling. La singularitat d’aquesta proposta rau en el seu format, ja que el públic no seurà en cadires tradicionals, sinó en gandules de platja. Una altra de les propostes trencadores del Festival és “Breaking Bach”, que fusiona música original de Bach amb improvisacions i recursos audiovisuals de Carles Marigó i Francesc Isern, una sessió experimental que sorprèn tant a nivell visual com sonor.

Els més petits també tindran espai propi al Festival. De la mà de la Companyia Com Sona, “Ba Ba Bach!” oferirà un espectacle de proximitat, inspirat en melodies de J.S. Bach i dirigit a infants de 0 a 4 anys. Un pla per a tota la família que conjuga entreteniment i diversió alhora que permet fer les primeres passes en el món de la música barroca.

Al Museu de la Música, els concerts “Més enllà de la Suite (I i II)” comptaran amb la participació dels aclamats violoncel·listes Clara Pouvreau i Markku Luolajan-Mikkola. Mentre que Pouvreau posarà a prova el seu virtuosisme amb la interpretació de la Sonata núm. 1 en sol menor BWV 1001, transcrita del violí, Luolajan-Mikkola s’embarcarà en una aventura semblant, igual de complexa, amb la Suite núm. 2 en re menor BWV 1008 i la Partita núm. 2 en sol menor BWV 1004.

Entrellaçant la interacció artística amb el format audiovisual, la secció “Flash Bach” porta aquest any la projecció del documental “Back to Bach amb Gidon Kremer”. La proposta, organitzada per La Filmoteca de Catalunya, recull el testimoni del violinista rus en el moment d’afrontar de nou la gravació de la Ciaccona de Bach després d’haver-ho fet 20 anys enrere.

“La cultura està travessant temps complicats. En el marc del segon estiu immersos en la pandèmia i malgrat les dificultats que afecten el desplaçament d’artistes, hem ampliat significativament la programació respecte a la de l’any anterior. La marca BACHCELONA és atrevir-se a fer coses diferents, i per això en aquesta edició hem apostat per nous formats, nous diàlegs i noves experiències que, confiem, estaran a l’alçada de les expectatives del nostre públic”, ha declarat Daniel Tarrida, director del Festival.

Una edició solidària

Amb la voluntat d’ajudar a fer front a la crisis causada per la pandèmia, l’edició d’enguany comptarà amb quatre concerts solidaris. “Bach al Pi”, que tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria del Pi, establirà un diàleg entre Joan Brudieu, un dels principals compositors del segle XVI, i Bach a partir dels motets funeraris de la família alemanya i la missa de difunts del músic francès. El concert “Bach a la Mercè”, per la seva part, convida a fer un viatge al voltant de les cantates més icòniques de Bach, amb l’afegitó de poder gaudir del nou orgue, construït per Grenzing, de la Basílica de la Mercè. Així mateix, “Bach de Cambra”, encapçalat pel Duo Cassadó, prepararà un programa reflexiu amb la Suite per a violoncel número 3 BWV 1009 i obres de gran profunditat de Zoltan Kodály i Arvo Pärt. Finalment, la clausura del Festival a la Pedrera la protagonitzaran els músics del Gran Teatre del Liceu amb el concert “Gaudint Bach”, on interpretaran les Variacions Goldberg en format de cambra.

Els fons recaptats aniran destinats a la Fundació Plat del Pobre, la Fundació Obra Mercedària, la Fundació Ana Ribot i al centre Xamfrà, que des de diferents òptiques treballen per erradicar la pobresa, fomentar la inclusió social i lluitar contra l’Alzheimer.

Propers concerts al BACHCELONA 2022

El Festival BACHCELONA ja té la mirada posada en la propera edició, que se celebrarà del 30 de juny al 14 de juliol de 2022. En col·laboració amb L’Auditori, i en el marc del Cicle de Música Antiga,Ton Koopman inaugurarà la desena edició amb les cantates BWV 10 Meine Seel erhebt den Herren i BWV 147 Herz und Mund und Tat und Leben.

El reconegut conjunt Phantasm Viol Consort, amb una extensa trajectòria en l’àmbit de la música antiga, encetarà l’11 de juliol el Cicle Palau Bach al Palau de la Música, amb la interpretació de An Wasserflüssen Babylon BWV 653b i la Sinfonia 9 (Inventionen) BWV 795.

La clausura del Festival, que tindrà lloc el 14 de juliol a les 20.00 h al Palau de la Música, retrà homenatge als músics joves. Comptarà amb els solistes de la Salvat Beca Bach, el Cor Jove Nacional de Catalunya i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya com a protagonistes, acompanyats a l’orgue per Daniel Tarrida i dirigits per Manel Valdivieso. El programa inclourà el Magnificat en do major CW E22 (Johann Christian Bach), la Simfonia en si bemoll major H. 658 (Carl Philipp Emanuel Bach) i el Magnificat en re major BWV 243 (Johann Sebastian Bach).

La nova etapa de la Fundació Bachcelona

Com a organitzadora del Festival, la Fundació Bachcelona (Fundació BZM fins al 2020), comença una nova etapa en la que centrarà els seus esforços en seguir impulsant, d’una banda, el Festival i, d’altra banda, el cicle integral de cantates de J.S.Bach. Aquest 2021 s’interpretaran les cantates 32, 146, 156 i 169 en diferents formats i amb la col·laboració de festivals externs com el FeMAP. Hi haurà cantates amb els solistes de la Salvat Beca Bach i més endavant es convidaran reconeguts cors i conjunts vocals a interpretar Bach dins la programació del Festival BACHCELONA.

DOWNLOAD DOC

DOWNLOAD PRESS KIT

DOWNLOAD PHOTO

DOWNLOAD PHOTO